Nederlands

Nederlands

Test je kennis van de Nederlandse spelling, grammatica, zinsbouw/stijl, woordenschat, uitdrukkingen, spreekwoorden en gezegden. Doe de test!.
Alfabetisch zoeken. Wil je liever op alfabetische volgorde door het woordenboek bladeren? Bekijk dan de woordenlijst Nederlands of de woordenlijst Engels.
Compleet overzicht van links voor iedereen die meer wil weten van de Nederlandse taal. whea.info is dochter van Startpagina. Werkwoord : Vervoegingen · Sterk en onregelmatig · Onregelmatig · 't Nederlands · Voltooid deelwoord · Rode volgorde · Groene volgorde. Kijk op whea.info of whea.info. Voorzetsels Zachte g · Gooise r · Klankinventaris · Poldernederlands Variëteiten : Standaardnederlands · Nederlands in Nederland · Nederlands in België · Nederlands in Suriname · Verschillen tussen het Nederlands in Nederland, Suriname en Nederlands · Nederlandse dialecten Hollands · Brabants · Vlaams · Zeeuws · Bdht-klinkerregel Geschiedenis : Geschiedenis van het Nederlands · Geschiedenis van de Nederlandse spelling · Oudnederlands · Middelnederlands · Vroegnieuwnederlands Fetish Nieuwnederlands. Standaardnederlandsbelangrijkste nationale Nederlands HDBelgisch-NederlandsSurinaams-Nederlands. De toekomende tijd wordt gevormd met grote borsten hulpwerkwoord zullen. Omgekeerd stemmen Nederlandstaligen ook niet uitsluitend voor Vlaamse partijen. Dankzij het Huis van het Nederlands gaan duizenden Brusselaars taalkundige uitdaging aan. Nederlands

Nederlands - heeft

Het alleroudste in het Nederlands geschreven boek dat momenteel bekend is, is het handschrift van de Wachtendonckse Psalmen , zo genoemd naar de Luikse kanunnik Arnold Wachtendonck. Een van de oudste literaire zinnen in het Nederlands is het Hebban olla vogala het is echter allang niet meer de oudste zin , terwijl de oudste formele oorkonde die ooit in het Nederlands werd opgesteld, de schepenbrief van Boechaute gelegen in Oost-Vlaanderen , een meierij van Gavere is. Zowel het Nederlands, Nedersaksisch als het Nederduits hebben daarnaast invloeden van de Noordzeegermaanse Ingveoonse taalgroep ondergaan. De belangrijkste reden hiervoor is, dat het Nederlands en het Vlaamse dialect niet erkend zijn door de Franse staat als tot de Franse nationale tradities behorende regionale taal, zoals wel het geval is met het Bretons, Corsicaans, Provençaals en Baskisch. Deze status door de jaren heen gold ook voor Zuidwest-Afrika , het huidige Namibië. Deze officiële afwijzing deed ouders besluiten hun taal steeds minder door te geven aan hun kinderen.
Les 1: Leer Vlaams ! Verschillen tussen Nederlands in Holland en België